PROJEKT JĘZYKOWY eTwinning
„Lokalne potrawy i smaki”
„Local dishes, tastes and flavours”
OPIEKUN PROJEKTU: Małgorzata Skwierczyńska
PARTNER: szkoła Escola Granullarius z Granollers w Hiszpanii
JĘZYK PROJEKTU: język angielski
TERMIN REALIZACJI: styczeń 2020 – maj 2020
UCZESTNICY PROJEKTU: 15 uczniów z klas: VI i VII
CELE PROJEKTU:
-
rozwijanie umiejętności językowych: poszerzenia zasobu słownictwa języka angielskiego poprzez niekonwencjonalne działania, ćwiczenie poprawności gramatycznej i ortograficznej w posługiwaniu się językiem angielskim
-
wykorzystywanie języka angielskiego w praktyce
-
rozwijanie kreatywności uczniów
-
rozwijanie umiejętności komputerowych
-
poszerzanie wiedzy na temat innych krajów europejskich, ich geografii, kultury, tradycji
-
budowanie postawy tolerancji, otwartości na innych - poznawanie sposobu myślenia, poglądów, zainteresowań i problemów innych młodych Europejczyków
OPIS PROJEKTU:
Założeniem projektu jest wymiana informacji na temat lokalnych potraw i przysmaków. Uczniowie ze szkół partnerskich opracowują przepisy na swoje ulubione regionalne dania. Bazując na otrzymanych przepisach koledzy ze szkoły partnerskiej przygotowują dania, jednocześnie nagrywając proces ich tworzenia. Filmy zawierają nie tylko komentarze związane z gotowaniem, ale również opinie uczniów na temat nowych potraw i spostrzeżenia dotyczące nowych kulinarnych doświadczeń. Końcowym efektem wspólnej pracy mają być książki z przepisami samodzielnie zaprojektowane i zilustrowane przez uczniów z każdej ze współpracujących szkół. Książki w wydrukowanej formie zostaną przesłane do szkoły partnerskiej za pośrednictwem tradycyjnej poczty.
Współpraca w ramach projektu zakłada również nawiązanie bliższych znajomości z kolegami z iszpanii - wymianę e-maili, informacji, spostrzeżeń, zdjęć dokumentujących podejmowane przez uczniów działania. Wszelkie informacje sbędą na bieżąco publikowane na platformie Twinspace, która może również służyć uczniom do swobodnego porozumiewania się pomiędzy sobą.