
,,Zapasy na zimę”
Gotujemy dziś zapasy
Na zimowe długie czasy
Już w piwnicy są ziemniaki i kapusta i buraki
Już w spiżarce sześć słoików
Słodkich jabłek też bez liku
Są borówki, konfitury
I prawdziwków cztery sznury
Bo mamusia nasza miła
O wszystko się zatroszczyła
E. Szelburg – Zarembina
W tym tygodniu w naszym przedszkolu na dobre rozgościła się jesień ze swoimi darami. Rozmawialiśmy o tym gdzie dojrzewają owoce i warzywa oraz co można z nich zrobić i jak przechować przez zimę. Dzieci dowiedziały się jakie przetwory robimy z warzyw, a jakie z owoców, a także mogły spróbować niektórych z nich.
Nasze przedszkolaki zamieniły się również w prawdziwych kucharzy. Dzieci przygotowywały takie pyszności jak: soki warzywno- owocowe, sałatka warzywna, ciasto marchewkowe czy też samodzielnie kiszona kapusta. Pamiętały o zachowaniu podstawowych zasad higienicznych przed przygotowywaniem posiłków. Miały okazję kroić warzywa czy przygotowywać je do dalszej przeróbki oraz łączyć ze sobą składniki. Wszystkie te zajęcia bardzo podobały się dzieciom, a zwłaszcza moment degustacji przygotowanych pyszności.





















































